Wiadomości branżowe

Rzeszowskie Centrum Badawcze Nestlé (NQAC) podsumowuje pierwszy rok działalności

Nestlé umacnia pozycję lidera w dziedzinie nauki o żywności, odżywianiu i technologii. Działające od roku w Rzeszowie Centrum ds. Zapewnienia Jakości Badań ? Nestlé Quality Assurance Center (NQAC) wykonało już ponad 50 tys. analiz dla ponad 20 fabryk z 8 europejskich krajów. Dodatkowo uzyskało najwyższą ocenę ?A? w badaniach biegłości w zakresie parametrów mikrobiologicznych i chemicznych. Wszystko po to, aby konsumenci mogli cieszyć się bezpieczną i zdrową żywnością najwyższej jakości, a polscy eksperci dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem na polskim oraz europejskim rynku.

Nestlé nieustannie inwestuje w najnowsze technologie stawiając na najwyższą jakość i bezpieczeństwo. Centrum ds. Zapewnienia Jakości Badań w Rzeszowie zaczęło działać rok temu jako już 10-te centrum badawcze Nestlé w Europie. Celem tej specjalistycznej jednostki jest zapewnienie najnowocześniejszych i najwyższej jakości usług związanych z bezpieczeństwem żywności i dobrymi praktykami laboratoryjnymi. Podobnie jak inne tego typu placówki Nestlé, centrum w Rzeszowie wspiera europejskie fabryki z podległego obszaru w badaniach laboratoryjnych produktów żywnościowych oraz dostarcza wiedzę ekspercką m.in. w dziedzinie analiz chemicznych i mikrobiologicznych.

NQAC przez swój pierwszy rok działalności realizowało badania dla 20 zakładów produkcyjnych z 8 krajów południowo-wschodniej Europy: Polski, Grecji, Węgier, Bułgarii, Rumunii, Serbii, Czech, Słowacji, a także z rynku francuskiego, włoskiego oraz hiszpańskiego. W Polsce współpracuje z 6 fabrykami Nestlé: w Namysłowie, Kargowej, Kaliszu, Rzeszowie, Toruniu i Lubiczu. Centrum świadczy fachową pomoc przeprowadzając m.in. audyty z zakresu wymagań Bezpieczeństwa i Dobrej Praktyki Laboratoryjnej. Po roku działalności NQAC posiada już 11 metod akredytowanych, w tym wszystkie z Laboratorium Analizy Instrumentalnej. Potwierdzeniem najwyższego poziomu analiz jest przyznanie NQAC w Rzeszowie oceny ?A? w badaniach biegłości w zakresie parametrów mikrobiologicznych i chemicznych.

Pierwszy rok działalności centrum w Rzeszowie był dla nas dużym wyzwaniem, ale też ciekawym doświadczeniem. Stopniowo rozwijamy działania ? zarówno jeśli chodzi o zakres metod badawczych jak i liczbę odbiorców, dla których wykonujemy analizy. Centrum aktualnie zatrudnia 28 specjalistów. W naszych planach jest dalszy rozwój centrum, a w 2014 roku wdrożenie nowych metod badawczych oraz rozszerzenie zakresu analiz dla funkcjonujących już metod. Planujemy również przedstawienie do Polskiego Centrum Akredytacji metod badawczych z obszaru mikrobiologii, a także akredytację metod chemicznych tak, aby nasze portfolio zawierało akredytowane analizy w kierunku wszystkich wartości odżywczych produktów ? mówi Małgorzata Filar, Kierownik NQAC Rzeszów, Nestlé Polska S.A.

Nestlé stawia na innowacyjny rozwój oraz młode talenty. NQAC bierze udział w programie Europejska Inicjatywa Nestlé Na Rzecz Zatrudniania Ludzi Młodych1 (ang. Nestlé Youth Employment Initiative) umożliwiającym młodym absolwentom odbycie stażu i nabycie praktyki zawodowej.

Nestlé S.A. posiada największą wśród producentów żywności na świecie sieć ośrodków badawczych, którą tworzą 34 centra badawcze zatrudniające około 5 tys. specjalistów. Działalność firmy w zakresie badań i rozwoju, w tym istnienie rzeszowskiego centrum badawczego, wpisuje się w wyznawaną przez firmę filozofię Tworzenia Wspólnej Wartości. Oznacza ona prowadzenie odpowiedzialnego biznesu, z poszanowaniem środowiska i społeczeństwa, oferowanie bezpiecznych produktów najwyższej jakości i tworzenie nowych miejsc pracy.

Jednym z ostatnich osiągnięć Nestlé S.A. w zakresie badań i rozwoju jest nawiązanie współpracy z rządową Agencją ds. Nauki, Technologii i Badań (A*STAR) w Singapurze. Współpraca ta ma na celu inicjowanie programów badawczych w dziedzinie nauki i technologii żywności w obszarach takich jak: żywienie, opakowania, analiza danych oraz procesy biochemiczne.

Globalne know-how Nestlé w zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa, wysokiej klasy sprzęt badawczy oraz zespół doświadczonych i zaangażowanych specjalistów ? to gwarancja skuteczności prowadzonych przez nas analiz. Konsument, sięgając po produkt naszej firmy, może być pewien najwyższej jakości i bezpieczeństwa żywności ? dodaje Małgorzata Filar

 


1 W listopadzie 2013 roku Nestlé ogłosiło Europejską Inicjatywę Na Rzecz Zatrudniania Ludzi Młodych (ang. Youth Employment Initiative). W jej ramach w ciągu najbliższych trzech lat firma stworzy możliwości zatrudniania na rynku pracy dla 20 tysięcy Europejczyków do 30. roku życia. Połowa z nich otrzyma propozycje pracy, natomiast druga połowa oferty praktyk i staży. Nestlé w Polsce i krajach bałtyckich zaoferuje zatrudnienie i praktyki zawodowe dla niemal 800 osób.

 

 

O Nestlé

Nestlé w Polsce jest wiodącą firmą w obszarze żywienia, zdrowia i dobrego samopoczucia z portfolio ponad 1500 produktów i 90 marek, w tym m.in.: NESCAF?, WINIARY, GERBER, PRINCESSA, KIT KAT, LION, NESQUIK, NAŁĘCZOWIANKA, MANHATTAN oraz PURINA. Nestlé działa na polskim rynku od 20 lat. Firma zatrudnia aktualnie 5100 pracowników w 9 lokalizacjach. W 2013 roku sprzedaż Nestlé w Polsce osiągnęła 3,4 mld zł.

Źródło Nestlé Polska S.A.. Dostarczył netPR.pl

Similar Posts